• hirek.png

Másfél méter hosszú boát találtak Dunaharaszti egyik utcájában. A kígyó már hetek óta kóborolhatott a környéken az állatmentők szerint. A Boa a legismertebb és legelterjedtebb óriáskígyófaj, nem csak természetes élőhelyén, hanem hobbiállatként is. Vélhetően a Dunaharasztiban megtalált példány is egy házi terráriumból szökött meg, vagy egyszerűen csak kitette korábbi gazdája. A kifejlett boák akár 4 méteresek is lehetnek, este aktívak. Kisebb emlősöket, madarakat, gyíkokat esznek. Áldozatát nem roppantja össze, hanem megfojtja. A zsákmány minden kilégzésekor összébb húzza magát. Ez a folyamat akár negyedórán át is eltarthat, ami nagy megerőltetés a kígyó számára. Amikor már nem érzi a zsákmány szívverését, akkor kiengedi magát.

A Dunaharasztiban előkerült kígyót felfedező helyiek nem mertek hozzányúlni az állathoz, inkább a Tüskevár Vad- és Egzotikus Állatvédő Alapítványt hívták a befogásához.

A boát megvizsgáló állatorvos azt mondta, sérüléseket talált a kígyón, amely már hetek óta kóborolhatott a környéken. Most keresik az állat gazdáját. Amikor megtalálták, a boa kihűlve tekergőzött az út menti fák között.

A boa a terraristák körében elterjedt faj, szinte valamennyi magyar állatkertben is látható. Korától és méretétől függően táplálható egérrel, patkánnyal, nyúllal és csirkével. Várható élettartama 20-30 év, de akár 40 évet is megérhet megfelelő tartási körülmények között.

Viszonylag könnyen megszokják az embert, és többnyire kevésbé agresszívek, mint más óriáskígyók, nem árt az óvatosság velük. Viszonylag olcsón meg lehet vásárolni egy fiatal egyedet, de ilyenkor gondolni kell arra, hogy akár 3 méteresre is megnőhet. A fiatalokat hetente, a kifejlett egyedeket havonta kell etetni.