• hirek.png

Kocsis Máté, a FIDESZ frakcióvezetője benyújtotta az Alaptörvény 11. módosítására vonatkozó javaslatát. Indítványa szerint az önkormányzati választásokat egy napon tartanák az európai parlamenti képviselők választásával. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek következő választása a jelenlegi jogszabályok szerint 2024 októberében következne, míg a következő EP-választást nem törvényileg rögzített módon, de az eddigi gyakorlat alapján 2024 májusában vagy júniusában rendeznék.

A fideszes javaslat szerint az önkormányzati választást október helyett áprilisban, májusban, júniusban vagy júliusban is meg lehetne tartani az EP-választással egyidejűleg. A frakcióvezető javaslatának indoklásában felidézi, hogy az idei országgyűlési választás és az országos népszavazás közös eljárásban történő lebonyolítása jelentős, több mint 10 milliárd forintos költségmegtakarítást eredményezett.  

A jelenlegi rendszerre egyébként 2012 - ben ugyancsak a FIDESZ tett javaslatot, akkor döntöttek arról, hogy a településvezetőket nem 4, hanem 5 évre válasszák meg, igaz akkor még a két választás napját nem igazították egymáshoz, vagyis az Európai Uniós képviselő választást tavasszal tartották volna, még az Önkormányzati választások ősszel lennének. 

Ugyancsak a mostani javaslat tartalmazza azt is, hogy, a megyéket átnevezik vármegyékké, a kormánymegbízottak helyébe pedig 2023. január 1 - től a főispánok lépnek, akik a vármegyei kormányhivatalokat fogják vezetni. Vételkörzetünkben Tarnai Richárd lenne a Pest Vármegye főispánja.