• hirek.png

Az 5.000 fő alatti települések sikeresen pályáztak szociális tűzifára a 2023-as téli időszakra is.Tatárszentgyörgy kapja a legtöbbet, 172 erdei m3-t mintegy 5 millió forint értékben. Táborfalva 128, Hernád 106, Nyáregyháza 109 erdei m3-t használhat fel. Amelyik település pályázott, kapott támogatást. A programban az ötezer lakosúnál nem népesebb települések vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy 2300-2400 településen mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa 2024. február 15-ig. Újdonság, hogy a Belügyminisztérium előrehozta a pályázat kiírását a nyár végéről tavaszra, hogy az önkormányzatok minél hamarabb megkaphassák a támogatást, amit a Magyar Államkincstár egy összegben folyósít 2023 szeptember 15-ig. A programra idén is 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ma jár le a jelentkezési határidő Alsónémedin a legszebb kertek jelölésére. Alsónémedin a lakosság részvételével indult zöldítési programot tavaly kezdték, és a sikerre való tekintettel idén is folytatják. A pályázatra azon tulajdonosok jelentkezhetnek, akik saját maguk művelik kertjüket, nem kertész vagy kertészeti cég tartja rendben ingatlanukat, és az elmúlt esztendőben nem értek el helyezést. A résztvevők kertjeit személyesen megtekintik a Kulturális, Sport, Egészségügyi és Szociális bizottság tagjai, egy előre telefonon egyeztetett időpontban, majd ezután a bizottság javaslata alapján választják ki a díjazottakat. A díjazottak a négyértékű vásárlási utalvány mellé Juhász Borbála helyi keramikus művész által készített egyedi plakettet is kapnak ajándékba, amelynek látható helyre való kifüggesztését a pályázók vállalják, a pályamunkájuk leadásával egyidejűleg. Dr. Tüske Zoltán polgármestert hallják.

Intézményfelújítások és közvilágítás-fejlesztés is lesz a nyáron Gyálon. A nagyobb intézményfelújítási munkálatokat hagyományosan a nyári időszakra ütemezik a városban. A városvezetés számára kiemelkedően fontos a nevelő környezet rendben tartása, amely hozzájárul, hogy a gyáli intézményekbe járó gyermekek megfelelő körülmények között tölthessék nevelési/tanulmányi éveiket. Intézményfelújításra az Önkormányzat költségvetésében tervezett összeg bruttó 16 millió forint volt, amelyet a felújítási igények felmérése után 33 millió forintra egészítettek ki. Az utcákra vonatkozó forgalmi felülvizsgálat, valamit az elektromos szolgáltató által a városi közvilágítási hálózatra elfogadott közvilágítási tervben foglaltaknak megfelelően a világítótestek számát növelni kell a Wesselényi és a Határ utcákban. A fejlesztési munkák elvégzésének költsége összesen bruttó 2 millió forint. Ma 9 órától stúdiónkba várjuk Pápai Mihály polgármestert, akivel többek között erről is beszélünk.

Kútba esett kutyát mentettek a dabasi tűzoltók. Tegnap délben Inárcson egy idősebb, kistermetű kutya beleesett egy 4 méter mély kútba, ahonnan nem tudott önerejéből kiszabadulni. A dabasi hivatásos tűzoltók felhozták a kutyát, akinek az ijedtségen kívül nem esett baja.

Letették a református bölcsőde alapkövét Monorierdőn, illetve akár önkormányzati bölcsőde is épülhet a településen. Jelenleg egy 10-12 férőhelyes magánbölcsőde működik, amely nem elégíti ki az igényeket. A református egyház magáénak érzi a problémát, ezért egy 28 férőhelyes intézményt építenek. Az önkormányzat szintén pályázott egy 28 férőhelyes bölcsődére. Szente Béla polgármester a jövő év második felére teszi a két intézmény indulását.

Ismét köszöntötték Ócsán az új beköltözőket. Ócsa Város Önkormányzata ajándékcsomaggal köszönti azokat a személyeket, akik Ócsán letelepedési szándékkal újonnan állandó lakcímet létesítenek. Az Önkormányzat legfeljebb hathavi gyakorisággal adatkéréssel megkeresi a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságát, hogy szolgáltasson adatot az újonnan – a kért időszakban – Ócsán állandó lakcímet létesítők nevéről és lakcíméről. A csomagban külön erre a célra készített rövid kiadvány található, amely tartalmaz egy polgármesteri köszöntőt, néhány fotót és információt a legfontosabb nevezetességekről, a legfontosabb rendezvényekről, továbbá a leghasznosabb szolgáltatások elérhetőségeit, valamint egy egyedi grafikás bögrét, és még néhány praktikus kiegészítőt.