• hirek.png

DABAS, - ÚJHARTYÁN - Átadták a kerékpárutat Dabas és Újhartyán között. Az Autómentes Napra időzített ünnepségen Dabasról és Újhartyánból indultak a kerékpárosok, akik a két település közigazgatási határán találkoztak. Pánczél Károly és Pogácsás Tibor, a két szomszédos választókerület országgyűlési képviselői avatóbeszédükben azt hangsúlyozták, hogy szükséges és fontos a kerékpáros közlekedés fejlesztése, tovább kell bővíteni a lehetőségeket. A hosszú távú tervekben egy Dabast, Újhartyánt, Kakucsot és Inárcsot összekötő kerékpárút is szerepel. Schulcz József, Újhartyán polgármestere arról beszélt, a harántirányú közlekedés ugyan kissé javult az utóbbi időben a térségben, azonban korántsem kielégítő. A kerékpárút megépítése viszont jelentősen hozzátett a közlekedési lehetőségekhez. Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere a kerékpárút építése kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ez is egy példa a térség településeinek szoros együttműködésére. A kerékpárút által biztonságosabbá vált a közlekedés az érintett szakaszon.

DABAS - Vádat emelt a Dabasi Városi Ügyészség az ellen a nő ellen, aki ki akarta csalni egy beteg ember vagyonát. A Pest Megyei Főügyészség közleménye szerint 2020 szeptemberében egy budapesti büfében ismerkedett meg a gyanúsított nő és az akkor már súlyos szellemi hanyatlásban szenvedő sértett férfi. A nő elnyerte a férfi bizalmát, és kiderítette, hogy a súlyosan elhanyagolt kinézetű sértett jelentős vagyonnal rendelkezik, például ingatlan tulajdonrésszel és készpénzzel. A nő visszaélt az idős férfi sérült szellemi állapotával, és már 2020. szeptember 28-án Gyálon aláíratott vele egy eltartási szerződést, miszerint 10 millió forintért és havi életjáradékért cserébe átruházza a budapesti lakásrész tulajdonjogát a nőre. A nő nem fizette ki a pénzt. Ennek ellenére a szerződést rövid időn belül benyújtotta a földhivatalba, hogy megszerezze az ingatlan tulajdonjogát. Amikor a sértett testvére értesült arról, hogy az elkövető beadta a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmet a földhivatalhoz, azonnal polgári peres és büntetőeljárást indított. Ennek eredményeként felfüggesztették a nő tulajdonjogának bejegyzését és fény derült a csalásra.

CSÉVHARASZT - Járdafelújítás kezdődik Csévharaszton a Kossuth Lajos utcában a Jókai utcai torkolattól indulva az Izabella utcai torkolatig a páros házszám szerinti oldalon. A kivitelezés során a sérült, hibás járdaszakaszokat elbontják, és új bazalt betonból készült, kerti szegélykővel megtámasztott járdát építenek. A kivitelezés előrehaladása során az ingatlan tulajdonosok felé egyenként jelzik majd, hogy a gyalogos- és a gépkocsi bejárást mikor és meddig korlátozzák. Pulisch József polgármester elmondta, a beruházáshoz a pénzt az önkormányzat saját forrásból biztosítja.

SPORT - Súlyos, 6:0-ás vereséggel jött le a pályáról tegnap a Meton-FC Dabas az ESMTK ellen. A két csapat eddig 12 alkalommal találkozott egymással. Dabas 8 alkalommal nyert, kétszer döntetlent játszott, kétszer pedig a fővárosiak nyertek. Legutóbb tavasszal 6:1 arányban kapott ki az ESMTK. Tegnap azonban szépítő gól sem esett, így revánsot vettek a Pesterzsébetiek. Már az 5. percben megszerezték a vezetést, amit a 22. percben tovább növeltek. Az első félidőben 3 gólos hátrányban ment pihenni a dabasi gárda. A második félidőben sorban jöttek a vendég gólok, így végül 6:0-ás eredmény született az ESMTK javára. Tóth László vezetőedző elkeseredett az eredménytől, kritikán alulinak értékelte a csapat teljesítményét.

PEST VÁRMEGYE - Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnt az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Az előrejelzés szerint a elkövetkezendő napokban hűvösebb, párás időjárás és elegendő csapadék várható a felszíni holt biomassza átnedvesedéséhez. Ám, az erdőben a tűzgyújtási tilalom visszavonását követően is csak szélcsendes időszakban, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni - figyelmeztet a hivatal. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozáskor mindig gondoskodni kell biztonságos eloltásáról. Ugyancsak engedélyezett néhány településen a kerti hulladék, avar elégetése. Albertirsán legközelebb szeptember 29-én 10-15 óra között lehet elégetni a belterületi ingatlanokon keletkezett kerti zöldhulladékot. Dabason azonban csak november 6-18-a között engedélyezett a maximum 30 perces időtartamú égetés.

DÉLEGYHÁZA - Újabb fordulóra készül Délegyháza az újonnan nyitni készülő kavicsbánya ügyében. A település közvetlen határában újabb kavicsbányát nyitna egy cég, azonban a kitermeléssel járó forgalom, por- és zajszennyezés közvetlenül érinti egyes utcák lakosságát, így perre mentek a cég ellen. A környezetvédelmi hatóság elutasította a bányavállalkozó kérelmét, amelyet a bányavállalkozó elutasított. Riebl Antal polgármestert hallják.