• hirek.png

Ha egy iskolai osztály karanténba kerül, a diákok szüleinek nem kell karanténba vonulniuk, mert egy kontakt kontaktját már nem tekintik szoros kapcsolatnak - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Egy iskolai fertőzés esetén a protokoll szerint a szülők nem számítanak közvetlen kontaktnak, hiszen nem ők, hanem a gyermekük a közvetlen kontaktja az iskolapadban a mellette ülő fertőzöttnek.

Müller Cecília a következőket mondta: egy fertőzöttnek a szoros kontaktjai nagy valószínűség szerint a gyerek osztálytársai lesznek. Mivel a kontakt személyek további kontaktjait már nem tekintik szoros kontaktusnak, így az otthon tartózkodó diákok szülei nem minősülnek szoros kontaktnak, tehát ők élhetik a saját életüket – fogalmazott a tisztifőorvos. A tisztifőorvos szerint tehát nem kell karanténba vonulniuk azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke azért nem mehet iskolába vagy oviba, mert egy társukról kiderült, hogy koronás.

Müller Cecília hozzáfűzte, ha egy kisiskolásnál felmerül a fertőzés gyanúja, tíz napig karanténba kell vonulnia. Amennyiben ez idő alatt nem produkál tüneteket, tíz nap múltán visszatérhet az iskolába.